Advies

Communicatie initiatieven

In de buurt zijn al veel initiatieven en plekken om samen te komen, maar niet iedereen weet dat ze er zijn en waar ze zijn. Soms is het lastig om de juiste informatie te vinden, vooral als bewoners verschillende talen spreken of niet weten waar ze moeten zoeken. Door betere communicatie kunnen meer bewoners meedoen aan activiteiten. Dit zorgt ervoor dat bewoners elkaar leren kennen, minder eenzaam zijn en zich meer verbonden voelen met de buurt. Er wordt veel georganiseerd voor verschillende doelgroepen, maar hierbij wordt één groep over het hoofd gezien: alleenstaanden zonder kinderen. Voor hen kan het lastig zijn om nieuwe bewoners te leren kennen en er zijn geen specifieke activiteiten voor deze categorie (veel is gericht op bewoners met kinderen of specifieke uitdagingen, zoals de taal leren, uit armoede komen etc). In de groep alleenstaanden zonder kinderen zijn er bewoners met verborgen eenzaamheid die op zoek zijn naar vriendschappen in de buurt.

Ideeën
U kunt denken aan:
• Initiatieven gericht op het opbouwen van vriendschappen in de buurt, met speciale aandacht voor alleenstaanden zonder kinderen.
• Een buurtagenda maken waarin een overzicht van activiteiten, vrijwilligerswerk, sport en ontmoetingsplekken staat. Deze kan zowel fysiek als online gedeeld worden. Denk aan een plakzuil, app of website.
• Een app, website of platform maken waar de buurtagenda op staat zodat bewoners alles kunnen vinden over buurtactiviteiten en plekken. Hier kunnen bewoners zelf ook activiteiten aanbieden en locaties vinden om iets te organiseren. Websites zoals Wij1019 en de Indische Buurtbalie verbeteren. Stickers met QR-codes plakken, bijvoorbeeld op stoplichten of bushokjes, die linken naar de app of website.
• Sociale mediakanalen van de gemeente gebruiken om informatie over activiteiten te delen.
• De buurtkrant nieuw leven in blazen. De informatie samenbrengen in één. De buurtagenda kan hier ook in worden gezet.
• Nieuwsbrief van de gemeente met regelmatig informatie over activiteiten en ontmoetingsplekken sturen.
• Informatie over (sociale) statistieken in de buurt.
• Appgroepen voor de buurt maken waar bewoners makkelijk informatie en updates kunnen krijgen.
• Buurtomroeper die nieuws over activiteiten deelt plaatsen op centrale plekken in de buurt.
• Buurtinformatiedagen organiseren zodat bewoners informatie krijgen over wat er speelt in de buurt.
• Een (rijdende) buurtwinkel starten waar bewoners informatie krijgen en elkaar ontmoeten.
• Welkomstpakket voor nieuwkomers uitdelen aan nieuwe bewoners met informatie over de buurt en initiatieven.
Meer informatie
In de Indische buurt en het Oostelijk havengebied vinden veel activiteiten plaats georganiseerd door bewoners of buurtorganisaties. Veel informatie hierover is terug te vinden op de locaties en websites van Stichting Woon, sociaal loket, buurt teams, De Eester, De buurt Soos, StreetsmArt, Dynamo,Civic, Meevaart. Ook hebben de Indische buurt en Oostelijk havengebied goede informatieve websites, Zie ook: https://ibuurtbalie.nl/ en https://wij1019.nl/
Op de website onderzoek.amsterdam.nl vindt u al de statistieken per buurt veel statistiek informatie (https://onderzoek.amsterdam.nl)

Illustration